Cinsel İlişki Adet Düzenini Bozar Mı?

Cinsel ilişki adet gecikmesi yapar mı? Cinsel ilişki adeti etkiler mi? Cinsel ilişki adet düzenini bozar mı? gibi soruların cevaplarını öğrenmek için içeriğimize göz atın.

 

İlişkiye Girdikten Sonra Regl Değişir Mi?

İlişkiye Girdikten Sonra Regl Değişir Mi
İlişkiye Girdikten Sonra Regl Değişir Mi

 

Bakire birinin cinsel ilişkiye ilk defa girmesinin ardından, adet döngüsünde uzamalar normal kabul edilir. Kızlık zarı farklı çeşitlerde olduğu için kızlık zarının yapısına göre regl dönemi acılı, ağrılı, kısa, yoğun geçebilir. Bu sebeple, genç kızların adet kanamaları bekaret bozulduktan sonra değişiklik gösterebilir.

 

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Gecikmesi Neden Olur
Adet Gecikmesi Neden Olur

 

Adet gecikmesi genellikle hamileliğin ilk belirtisidir, ancak gecikmenin başka nedenleri de vardır. Aylık akışınızı geciktirebilecek diğer bazı faktörler şunlardır:

 

1.Yoğun Diyet ve Egzersiz

Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz sağlığınız için harikalar yaratabilir. Ancak aşırıya kaçarsanız, en azından geçici olarak dönemlerinize güle güle diyebilirsiniz.

Gerçekten sıkı çalışan veya yeterli kalori almayan sporcular adet görmeyi bırakabilir. Vücudun size hamileliği desteklemek için yeterli kaynağa sahip olmadığını söyleme şeklidir.

Kilo kaybı, diyet veya egzersiz nedeniyle dönemleriniz durduğunda, ikincil amenore yaşıyorsunuz. Bu, daha önce dönemleriniz olduğu, ancak durdukları anlamına gelir. Aşağıdaki durumlarda sekonder amenore olabilir:

  • Aşırı, kalori kısıtlı bir diyet yapıyorsanız,
  • Kısa sürede çok kilo veriyorsanız
  • Anoreksiya veya bulimia gibi bir yeme bozukluğunuz varsa,

2.Polikistik Over Sendromu (PCOS)

PCOS, bir yumurtanın salınmasına (yumurtlama) müdahale eden hormonal bir dengesizliktir. Yumurtlamadığınız zaman, genellikle bir döneminiz olmaz. PCOS’lu birçok kişi düzensiz, geç veya eksik dönemlere sahiptir. PCOS‘un diğer semptomları şunları içerir:

  • Akne
  • Yüz veya vücut kılları
  • Seyrekleşen saç
  • Kilo alımı veya kilo vermede sorun

Doktorlar, semptomlarınızı kontrol ederek ve gerektiğinde tıbbi testler yaparak PCOS’u teşhis eder. İlaç ve yaşam tarzı değişiklikleri semptomların yönetilmesine yardımcı olabilir .

3.Stres

Yüksek düzeyde stres sadece zihinsel sağlığınızı tüketmez. Fiziksel semptomlara da neden olabilirler.

Küçük, günlük stresler genellikle adet döneminizi etkilemez. Ancak büyük stres kaynakları vücudunuzun hassas hormon dengesine müdahale eder ve bu da nihayetinde adetinizin gecikmesine neden olabilir.

Bazı büyük stres örnekleri şunları içerir:

  • Sevilen birinin ölümü
  • Lise veya üniversite sınavları
  • İş kaybı
  • Düğün gibi önemli yaşam olayları
  • Hormonal kontraseptifler (oral kontraseptifler, doğum kontrol bandı, vajinal halka, enjekte edilebilir kontraseptif, hormonal implant)
  • Hormonal doğum kontrolü

4.Tiroid Problemleri

Tiroid beziniz, boynunuzun tabanında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Ve dönemlerinizi belirlemeye yardımcı olan birçok hormonal mekanizmadan biridir. Aşırı aktifse (hipertiroidizm) veya az aktifse (hipotiroidizm), adet gecikmeniz olabilir.

Tiroid sorunları yaygındır ve kadınların fazlasını etkiler ve düzensiz veya eksik dönemlere neden olabilirler, ayrıca menopozla karıştırılabilirler.

5.Ergenlik

Adet görmeye başlayan ve hemen her ay 28 günlük bir döngüye sahip olan nadir genç insandır. Genellikle, işlerin oturması birkaç yıl sürer. Bunun nedeni, gençlerin olgunlaşmamış bir hipotalamik-hipofiz-yumurtalık (HPO) eksenine sahip olmasıdır.

HPO, yumurtlamanızı ve adet döngülerinizi düzenleyen hormonal sistemdir. HPO ekseninin olgunlaşması ve dönemlerinizi düzenlemesi birkaç yıl alır.

Tipik olarak, döneminiz onlu yaşların sonlarında ve 20’li yaşlarınızda eşitlenmeli ve daha öngörülebilir hale gelmelidir.

6.Perimenopoz

Perimenopoz, üreme yıllarından menopoza geçiştir. Bu geçiş bir veya iki yıl sürebildiği gibi birkaç yıl da sürebilir. Ve bu süre zarfında, döngünüz her yerde olabilir. Bir ay 25 gün ve sonraki 29 gün olabilir.

Perimenopoz sırasındaki düzensiz dönemler sorun değil, ancak dönemleriniz sürekli olarak ağırlaşıyor veya birbirine yaklaşıyorsa, doktorunuza görünün.

Ortalama menopoz yaşı 51’dir, bu nedenle perimenopoz genellikle 40’lı veya 50’li yaşlarınızda başlar. Genellikle perimenopoz başka semptomlarla birlikte gelir, örneğin:

  • Sıcak basmalar
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Ruh hali değişikliği
  • Gece terlemeleri
  • Vajinal kuruluk

İlişkiden Sonra Adet Gecikmesi Neden Olur?

Korunmasız seks sonrası adet döneminde gecikmeler yaşadıysanız, hamilelikten şüphelenmeniz oldukça normaldir. Ancak gebeliğin gerçekleşmesi için spermin yumurta ile buluşması gerekir. Emin olmak için gebelik testi yaptırmanız tavsiye edilir.

 

Kaynak;

Cinsel İlişki Adet Düzenini Bozar Mı

 

Yorum yapın