Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kişilerin sağlıklarında ciddi etkiler bırakabilmektedir. Birçok virüs ve bakteri sebebiyle hastalıkların oluşumu gerçekleşir. Bazıları tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlara sahiptir. Hastalıklar arasında en çok görünenleri; bel soğukluğu, trikoniyaz, sifiliz ve kliamidyadır. Bu hastalıklar tedavi edilebilir özelliklere sahiptir.
Hepatit B, HPV, HIV (AIDS) ve Herpes Simplex ise maalesef tedavisi mümkün olmayan cinsel yolla bulaşan hastalıklar olarak değerlendirilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar oral, anal veya vajinal seks ile bulaşmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı verilere göre her gün dünyada 1 milyon kişi cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz kalmaktadır. Dünyada ve ülkemizde bu tip hastalıkların önlenmesi amacıyla birçok çalışma ve araştırmalar yapılmaya devam etmektedir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Belirtileri
Cinsel yolla bulaşan hastalık belirtileri; genital bölgede kaşıntı, idrar yaparken yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı, genital bölgede deride farklılaşma, kabarıklıklar ve siğiller görülmesi, daha önce olmayan görüntüde ve yoğunlukta akıntı oluşması sayılabilir.
Bazı hastalar bu belirtileri fark etmez veya ciddiye almaz. Bu tip durumlarda sonrasında daha büyük hastalıkların oluşması veya sonuçların daha da kötüleşmesi gibi olasılıklar söz konusudur. Cinselliğin korunarak ve güvenli bir şekilde yaşanması ile her iki taraf için de istenmeyen sonuçların oluşmasının önüne geçilebilir.
Belirtiler görülmeye başlandığında mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir. Erken teşhis ve tedavi sayesinde cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazılarından kurtulmak mümkün olabilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Kan Tahlilinde Çıkar Mı
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bazı türleri kan yoluyla anlaşılabilir. Ayrıca kan tahlilinin dışında kültür, mikroskobik inceleme ve serolojik adı verilen testlerin yapılması gerekir. Bu bilgilere göre hastalığın tanı ve tedavi süreci için gerekenler yapılabilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Korunma Yolları
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yolları arasında farklı yöntemler bulunmaktadır. Güvenli cinsel ilişki için tek bir kişiyle ve prezervatif kullanarak ilişkiye girmek önemlidir. Kişisel hijyene dikkat edilmesi de gerekmektedir.
Ayrıca HPV gibi virüslere karşı üretilen aşıları vurulmak koruyuculuk kazandırır. Hepatit B aşısı da bu tip hastalıklardan korunmak için en iyi önlemdir.
Kadınların yılda bir defa gerekli kontrol ve testleri yaptırmaları da gereklidir. Erkeklerin de partnerlerini uygun kişilerden seçmeleri ve mutlaka korunarak ilişkiye girmeleri önerilmektedir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar İçin Hangi Bölüme Gitmeliyim
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisi amacıyla gidilmesi gereken bölümün adı ürolojidir. Bu bölümdeki doktorlara ürolog denmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileriyle karşılaşıldığında en kısa zamanda bir uzmandan randevu alınarak muayene olunması gereklidir. Bu sayede hastalıkların erken teşhisi mümkün olmaktadır. Bazı hastalıkların yaratacağı olumsuz etkilerden kurtulmak için fazla zaman kaybedilmemesi gerekmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklarının tanı ve tedavisi yapılmaya başlandıktan sonra hasta eski sağlığına tamamen kavuşuncaya kadar cinsel ilişkiye girilmemesi önemle tavsiye edilmektedir. Bu sayede partnerinin de hastalığa yakalanmama şansı olabilir. Eğer her iki tarafta hastaysa tedavinin belirlenen şekillerde yapılması ve doktor tavsiyelerine uyulması esastır.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar İdrar Tahlilinde Belli Olur Mu
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bazılarının idrar tahliliyle tespit edilmesi mümkündür. Erkek veya kadından alınan idrar örneği değerlendirilerek hastalık tanısı koyulabilmektedir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar İsimleri
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar aşağıda verilmiştir;
Genital Herpes: Bu hastalığın en büyük belirtisi anüs, kalça ve vajinada oluşan içi su dolu kabarcıklardır. Genital bölgede oluşan kabarcıklar ağrı yapmaktadır. Ayrıca belirtiler arasında ateşin yükselmesi ve lenf bezlerinin şişmesi de görülebilir. Bu hastalığa sahip kişiler doğum yaptıklarında bebeklerine bulaşma riski çok yüksektir. Bebeklerde yarattığı etkiler de çok ciddi sonuçlar oluşturabilmektedir. İlaçla tedavisi mümkündür.
Klamidya: Kadın ve erkeklerde idrar yaparken yanma, genital bölgede kaşıntı, yoğun akıntı ve kaşınmaya sebep olur. Tedavi edilmezse kısırlığa sebep olan bir hastalıktır. Antibiyotiklerle tedavi şansı bulunur.
Sifiliz (Frengi): Bu hastalığa sahip olan kişilerde cinsel organların etrafında sertleşme ve yaralar meydana gelir. Birkaç hafta içinde el, ayak gibi vücudun diğer bölgelerine yayılan küçük yaralar oluşur, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı ve ateş gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastalığın son aşamasında hayati organları etkileyen ve farklı komplikasyonların ortaya çıkmasına sebep olan sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Hastalık tanısı koyulduktan sonra antibiyotiklerle tedavisi mümkün olmaktadır.
Bel Soğukluğu: Erkeklerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Ağrılı idrar yapma, sarı ve yeşil gibi renklerde akıntı ve testislerde yoğun ağrılara sebep olur.
HIV (AIDS): Bağışıklık sistemini yok eden ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Vücut sıvıları aracılığıyla bulaşmaktadır. Doğumda anneden bebeğe geçer.
Hepatit B: Bu hastalık kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşır. Karaciğerleri etkileyen bir hastalıktır. Kesin tedavisi bulunmamaktadır.
HPV (Genital Siğil): Hastalık hem fiziksel olarak hem de görsel olarak rahatsızlık vermektedir. Genital organ ve genital bölgede görülen siğiller kaşıntı ve ağrıya sebep olabilir. Tedavisi bulunmaktadır. Ama tekrarlayabilir.