Bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız veya sadece bunu düşünüyorsanız, hamileliğe hazırlanmak için henüz erken değil. Gebelik öncesi sağlık ve sağlık bakımı, sağlıklı bir bebeğe sahip olma şansını artırmak için gebeliklerden önce ve gebelikler arasında yapabileceğiniz şeylere odaklanır. Bazı kadınların vücutlarını hamileliğe hazırlaması birkaç ay sürerken, diğerlerinde ise daha uzun sürebilir. Peki, evliliğin ilk aylarında neden hamile kalınmaz?
Hamile kalmaya çalışırken, zamanlamaya dikkat edilmesi önemlidir. Yatakta hamile kalma şansınızı en üst düzeye çıkarmak için her şeyi yapabilirsiniz. Ancak zamanlamanız yumurtlama döngünüzle uyumlu değilse, tüm çabalar boşa gidecektir. Her ay hamile kalmanız için kısa bir süreniz olur ve bu fırsatı kaçırırsanız bir sonrakine kadar beklemeniz gerekir. Hiç kimse gerçekten ne zaman hamile kalacağınızı garanti edemezken, sevişme seanslarınızın zamanlamasında ve sıklığında bazı değişiklikler yaparak başarı şansınızı artırabilirsiniz.
Evliliğin İlk Ayında Hamile Kalınır Mı?
Yumurtlamadan beş gün önce gebe kalma olasılığı yüzde 10 ve yumurtlama gününde yüzde 33’tür. Şaşırtıcı bir şekilde, yumurta ancak yumurtalıklardan salındıktan 12 ila 24 saat sonra döllenebildiğinden, yumurtlamadan bir gün sonra gebe kalma şansı sıfıra düşer. Bundan sonra hamile kalmaya çalışmak için bir sonraki yumurtlama döngüsünü beklemek zorunda kalır. Çoğu durumda, yumurtlama döngüsü ve yumurtlama belirtileri hakkında bilgi eksikliği, gebe kalmada engel oluşturur.
Yeni Evli Bir Kadın Ne Zaman Hamile Kalır?
En baştan başlamak gerekirse, kadınlar doğduğunda vücutlarında yaklaşık bir ila iki milyon yumurta bulunur. Ergenliğe ulaştıktan sonra yani 10 ila 15 yaşları arasında aylık adet döngüleri başlar ve 45-50 yaş civarında menopoza kadar devam eder.
Adet döngüsünün ilk günü adetin ilk günüdür ve adet döngüsünün son günü bir sonraki adetin başlamasından önceki gündür. Adet döngüsünün bu süresi genellikle 28 gündür. Ancak düzenli olan 28 günden daha kısa veya daha uzun, örneğin 21 gün veya 40 gün olan döngüler de normaldir.
Yumurtlama, her ay bu adet döngüsünün orta noktası civarında gerçekleşir. Yumurtlama, bir kadının vücudu yumurtladığında adet döngüsünün bir parçasıdır, yani yumurtalıklar, fallop tüplerine bırakılmaya hazır bir yumurtayı serbest bırakır. Dişilerin en doğurgan olduğu ay bu zamandır. Kadının adet döngüsünün bu döneminde seks yapması hamileliğe yol açabilir.
Yeni Evlilerde Hamile Kalma Süresi
Hamile kalmaya çalışırken önemli olan bileşenlerin kaliteli yumurtalar, düzenli yumurtlama, sağlıklı sperm ve sağlıklı bir rahim ve fallop tüpleri olduğudur. İki veya daha fazla bileşen ile ilgili bir sorun varsa, bir çiftin bebek yapmak için tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyma olasılığı daha yüksektir. Ancak bu bileşenlerden yalnızca birinde bir sorun varsa, bir çiftin yardım almadan hamile kalma olasılığı yüksektir. Sadece daha fazla zaman alacak.
Ayrıca yaş ilerledikçe, bir kadının daha az canlı yumurtası olduğu ve bir erkeğin sperminin kalitesinin düştüğü bilinmelidir. Bu, hamile kalmanın daha uzun sürebileceği anlamına gelir.
Yumurtlama genellikle bir sonraki adetinizden yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir. Adet düzensizliği olması durumunda bir veya iki günden farklı olabilir. Döneminize göre zamanlamayı kolayca hesaplayabilir veya yumurtlamanın fiziksel belirtilerini arayabilirsiniz.
Korunmasız cinsel ilişkiden sonra, sperm yüzerek, rahim ağzından fallop tüplerine doğru gider. Yumurtanın yumurtalıklardan tüplerden aşağı doğru taşınmasını beklerken bu boşlukta 72 saat kadar hayatta kalabilirler. Döllenmeden sonra, yumurtanın bölünmeye başlaması iki ila üç gün daha sürebilir, ardından rahmin astarına yerleşerek hormon dalgalanmasını tetikleyebilir. İşte o zaman hamilelik başlar.
Kaynak;