Sizden kahverengi akıntı neden olur? ve ciddi bir şey ifade eder mi? gibi sorular çok geliyor. Bu içeriğimizde kahverengi akıntı neden olur sorusuna cevap vereceğiz. İki tür kahverengi akıntı vardır, adet öncesi gelen kahverengi akıntı ve adet sonrası gelen kahverengi akıntıdır.
Bu akıntılar ne ifade ediyor, öncelikle hangi akıntılardan bahsettiğimi açıklama isterim;
- Kahverengi akıntı olarak bahsettiğimiz, regl kanaması dışında olan, lekelenme tarzında olan kanamalardır.
- Kahverengi akıntılar aslında beklemiş, eski kandır. Aynı kanın pıhtılaşmasında ki renginin koyulaşması gibi olan kahverengiye çalan akıntılardır.
Öncelikle şunu belirtelim, adetten önce ve sonra gelen kahverengi akıntı çok normaldir, risk teşkil etmez!
Fakat kahverengi akıntılar kadınların çok şikayet ettikleri, muayene için sık geldikleri bir şikayettir. Bazı durumlarda kahverengi akıntı ciddi bir şikayet olabilir.
Kahverengi Akıntı Hangi Durumlarda Normal Değildir
Aşağıda ki şikayetlerin habercisi kahverengi akıntı olabilir, bu tür durumlar ciddi durumlardır ve muayeneye gitmek için bir sebeptir.
- Rahim ağzında yara olması,
- Rahimde miyom olması: Miyom olması aşırı şekilde adet kanamasına yol açar. Ayrıca adet dışındaki dönemde kahverengi akıntıya sebep olmaktadır. Ayrıca intramural miyomlar da kahverengi akıntıya neden olabilmektedir. Miyon tanısı ultrason ile konacağı için uzmana başvurmak gereklidir.
- Polikistik over sendromu (PKOS – POS): Hormonel bozukluklar sebebi ile adet görememe, aşırı sivilce oluşumu, adet dışı lekelenme şikayetleri, aşırı tüylenme gibi durumların oluşumu görülebilir. Yine bu sendrom kahverengi akıntıya neden olmaktadır. İlaç tedavisi ile düzelebilmektedir.
- Yumurtalık kistleri
- Çikolata kistleri: Endometriyozis denen çikolata kistleri vücutta ki östrojene seviyesine bağlı bir hastalıktır. Bu sebeple çikolata kistleri olanlarda adet dışı kanamalar ve kahverengi akıntı görülebilmektedir.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Vajinada yabancı cisim (kondom, tampon): Kokulu kahverengi akıntıya sebep olan bu durum vajinada yabancı bir cisim unutulması sebebi ile gelişir. Vajina içinde kalan kondom, gazlı bez, peçete veya tampon gibi maddeler kahverengi kötü kokulu bir akıntıya yol açar.
- Servikal polipler
Yukarıda bahsedilen durumlarında habercisi olabilen kahverengi akıntı, bu tür durumlardan ötürü muayene gerektirebilmektedir. Birde kahverengi akıntının normal olduğu durumlar vardır. Bunları da liste halinde aşağıda verdik.
Kahverengi Akıntı Normal Olduğu Durumlar
- Doğum kontrol hapı kullanımı: Doğum kontrol hapları kullanımına başladıktan sonra ilk 3 ay kadınlarda ara kanamalar ve kahverengi akıntı görülebilmektedir. Eğer düzenli şekilde doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, 2-3 ay içerisinde bu sorun ortadan kalkacaktır.
- Rahim içine konan spiral kullanımlarında: Yine hormonlu spiral, bakırlı spiral kullanan hastalarda, özellikle ilk 3 ay ara kanama, lekelenme ve kahverengi akıntılar olabiliyor. Fakat doğum kontrol hapından farklı olarak, kahverengi akıntı çok uzun sürüyorsa ya da yoğun bir şekilde kanıyorsa spiral kaymış olabilir. Bu sebeple eğer spiral kullanıyorsanız ve bu şekilde şikayetiniz varsa muhakkak spirale ultrason ile bakıp yeri kontrol edilmelidir.
- Yumurtlama dönemi (ovulasyon sürecinde): Yumurtlama sonrası vücuttaki östrojen seviyesinin artması ile beraber yumurtlama zamanı kahverengi akıntı ve adet dışı lekelenmeler görülebilmektedir.
- Gebelik sürecinde: Tutunma kanaması olarak da bilinen (implantasyon kanaması) gebeliğin henüz başlangıcında gelen kahverengi akıntı fizyolojiktir. Fakat bu kanama eğer kırmızıya dönüyorsa derhal uzmana görünmek gerekebilir, çünkü düşük tehlikesi olarak kabul edilebilir.
- Menopozdan önceki dönem: Hormonların bozulmaya başlaması ile menapoz dönemi yaklaşırken öncesinde kanama, lekelenme veya kahverengi akıntı gibi durumlar normal kabul edilmektedir.
- Adet öncesi veya sonrası dönem
- Smear testi veya pelvik muayene sonrası