Partnerinizi hamile bırakmakta güçlük çektiğiniz için bir doktora gittiğinizde, altta yatan nedeni belirlemeye çalışacaktır. Doktorunuz sorunun düşük sperm sayısı olduğunu düşünebilir. Peki, menide sperm olmamasına ne denir, erkekte sperm yoksa ne olur?
Menide Sperm Olmaması Nedir?
Azospermi, menide hiç sperm olmadığında kullanılan tıbbi terimdir. Ortalama bir erkeğin menisinde 100-300 milyon sperm bulunur, ancak sperm yoksa çiftlerin hamile kalması zor olabilir.
Üç tip azospermi türü vardır:
- Pretestiküler azospermi (obstrüktif olmayan), sperm oluşturmaktan sorumlu hormonların üretiminin bozulmasından kaynaklanır.
- Testiküler azospermi (obstrüktif olmayan), testislerin işlevindeki veya yapısındaki herhangi bir anormallikten kaynaklanır.
- Testis sonrası azospermi (obstrüktif), üreme sisteminde bir tür tıkanıklık nedeniyle boşalma ile ilgili problemlerden kaynaklanır.
Erkekte Sperm Olmaması Nedenleri
Obstrüktif Azospermi Nedenleri
- Vazektomi : Obstrüktif azosperminin en yaygın nedeni vazektomidir. Boşalma sırasında spermi testislerden üretraya taşıyan vas deferens, vazektomi sırasında bilerek yarıya indirilmiştir. Erkekler bir doğum kontrol yöntemi olarak vazektomi yaptırmayı tercih ederler.
- Kistik Fibrozis : Kistik fibroz, doğurganlığı etkileyebilen doğuştan gelen bir akciğer hastalığıdır. Kistik fibrozlu erkeklerin neredeyse tamamı (yüzde 95) testislerinin her iki tarafında vas ve epididim kanallarının tamamını veya bir kısmını geliştirmez. Bu duruma vas deferensin konjenital bilateral yokluğu denir.
- Boşalma Kanalı Tıkanıklığı : Boşalma kanalları, vas deferenslerden gelen spermlerin ve seminal veziküllerden gelen meni içindeki sıvının üretraya girmesine izin verir. Bu kanallar konjenital kistler (bazı erkeklerin doğuştan sahip olduğu) veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan kaynaklanan iltihaplanma ve yara izi nedeniyle tıkanabilir.
- Cerrahi Komplikasyonlar : Bilateral fıtık onarımı olan erkeklerde vas deferens bloke olabilir veya yaralanabilir. Bu, spermin ejakülata normal akışını engeller.
- Fimosis : Meninin penisten çıkmasını engelleyebilen sünnet derisinin daralması.
- Yara izi: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar yara izine neden olabilir.
- Orta Hat Konjenital Kistler : Bu kistler, vas deferensin üretraya boşalmasını engeller.
Obstrüktif Olmayan Azosperminin Nedenleri
Pretestiküler Obstrüktif Olmayan Azospermi: Tüm pretestiküler koşullar, bir erkeğin normal sperm oluşumu için ihtiyaç duyduğu hormonları bozar. Bir erkek bu koşullardan herhangi birine sahipse, bu, sağlıklı, normal sperm üretemediği anlamına gelir.
Pretestiküler obstrüktif olmayan azosperminin nedenleri şunlardır:
- Hipogonadotropik hipogonadizm
- Hipotiroidizm
- Bazı ilaçların kullanımı
- Yüksek estradiol
- Kallman sendromu
- Bazı nadir hipofiz tümörleri türleri
Bu durumlar genellikle ağızdan veya enjeksiyon yoluyla aldığınız ilaçlarla tedavi edilebilir.
Testiküler Obstrüktif Olmayan Azospermi: Testiküler obstrüktif olmayan azosperminiz varsa, bu bir şeyin testislerinizin normal sperm oluşturmasını engellediği anlamına gelir. Testiküler obstrüktif olmayan azospermiye birçok şey neden olabilir.
Bu koşullar, obstrüktif olmayan azospermi vakalarının çoğunu oluşturur:
- Testiste sperm üretimini bozan (ancak nadiren azospermiye yol açan) varikoseller veya skrotumdaki varisli damarlar
- Testis kanseri
- Radyasyon, kemoterapi ve testisler veya gonadlar için toksik olan bazı endüstriyel kimyasallar gibi gonadotoksinler
- Ergenlik sonrası kabakulak orşiti gibi immünolojik nedenler
- Sertoli-cell only sendromu (testiste sperm hücresi olmadığında)
- Bir erkeğin tüm sperminin yalnızca belirli, tamamlanmamış bir gelişme aşamasına ulaşabileceği tamamlanmamış gelişim.
- Klinefelters gibi genetik sendromlar (bu, bir erkeğin fazladan bir X kromozomuna sahip olduğu zamandır, bu nedenle XY yerine XXY’ye sahiptirler)
Hiç Sperm Olmayan Ne Yapmalı?
Erkeklerde hiç sperm olmaması durumunda aşağıdaki tedaviler uygulanabilir:
- Ameliyat: Örneğin, bir varikosel genellikle cerrahi olarak düzeltilebilir veya tıkalı bir vas deferens onarılabilir. Önceki vazektomiler tersine çevrilebilir. Ejakülatta hiç sperm bulunmadığı durumlarda, sperm toplama teknikleri kullanılarak genellikle doğrudan testislerden veya epididimden sperm alınabilir.
- Enfeksiyonları tedavi etmek: Antibiyotikler üreme sistemi enfeksiyonunu tedavi edebilir, ancak bu her zaman doğurganlığı geri getirmez.
- Cinsel ilişki sorunları için tedaviler: İlaç veya cinsel danışmanlık, erektil disfonksiyon veya erken boşalma gibi durumlarda doğurganlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
- Hormon tedavileri ve ilaçlar: Doktorunuz, kısırlığın belirli hormonların yüksek veya düşük düzeylerinden veya vücudun hormonları kullanma biçimindeki sorunlardan kaynaklandığı durumlarda hormon replasmanı veya ilaçlar önerebilir.
- Yardımcı üreme teknolojisi: Özel durumunuza ve isteklerinize bağlı olarak normal boşalma, cerrahi ekstraksiyon veya donör bireylerden sperm elde edilmesini içerir. Sperm daha sonra kadın genital yoluna yerleştirilir veya IVF veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu için kullanılır.
Azospermi Belirtileri Nelerdir?
Çabalarınız başarısız olana kadar herhangi bir semptomunuz olmayabilir veya azosperminiz olduğunu bile bilmeyebilirsiniz. Karşılaştığınız diğer herhangi bir belirti veya semptom, hormonal dengesizlikler veya genetik kromozomal koşullar gibi altta yatan nedenlerle daha fazla ilişkili olabilir.
Aksi takdirde, olası semptomlar şunları içerebilir:
- düşük cinsel dürtü
- erektil disfonksiyon
- testislerin etrafında yumru, şişme veya rahatsızlık
- yüz veya vücutta azalmış kıllar
Azospermi Olup Çocuğu Olanlar Var Mı?
Obstrüktif olmayan azospermi tıbbi tedaviye yanıt verebilir veya vermeyebilir. Tüp bebek veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu yoluyla biyolojik bir çocukla hamilelik elde edebilirsiniz.