Histerektomi, hamilelik sırasında bebeklerin büyüyüp geliştiği içi boş organ olan rahmin (rahim) çıkarılması için yapılan ameliyattır. Peki, rahim alınınca cinsel hayat biter mi?
Histerektomi, miyom veya endometriozis gibi durumlardan kaynaklanan ağrı ve diğer semptomları hafifletebilir. Rahim veya rahim ağzı kanseriniz varsa, hayatınızı kurtarabilir.
Histerektomi, işlemi takip eden haftalarda cinsel yaşamınızı da etkileyebilir. Yine de, iyileştikten sonra seks yapmanızı ve bundan zevk almanızı engellememelidir.
Rahim Ameliyatından Sonra Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilir
Rahim ameliyatından sonra cinsel ilişkiye girebilmeniz için ameliyatla ilgili yan etkilerin çoğu ortadan kalkmalı ve vücudunuz iki ay içinde iyileşmelidir. Ve ameliyattan sonraki ilk altı hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir.
Kadınlarda Rahim Alınması Cinselliği Etkiler Mi
Bazı kadınlar ameliyattan sonra daha az yoğun orgazm yaşadıklarını veya hiç orgazm olmadıklarını bildirmektedir. Bunun nedeni, rahmin alınmasının doruğa çıkmanızı sağlayan sinirleri kesebilmesidir. Ancak histerektomi geçirmeden önce ağrı ve kanama ile mücadele ettiyseniz, sonrasında seks yapmak daha da zevkli olabilir.
Ayrıca serviks, seks sırasında uyarılan sinirleri içerir. İşlem sırasında serviksiniz çıkarıldıysa, cerrah bu sinirleri kesmiş olabilir. Ancak bu genelde nadirdir.
Cinsel işleviniz genellikle histerektomiden etkilenmez. Yumurtalıklar rahimle birlikte alınmışsa, bu menopoz semptomlarını başlatabilir. Düşük cinsel dürtü ve vajinal kuruluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Su bazlı bir kayganlaştırıcı kullanmak kuruluğa yardımcı olabilir.
Rahim Alınması Erkeği Nasıl Etkiler
Total abdominal histerektomi veya subtotal abdominal histerektomi sonrasında anlamlı bir fark olmaksızın, erkekler için değişmeyen veya artan cinsel tatmin bildirmişlerdir. Subtotal histerektomiden sonra, daha fazla erkek cinsel ilişki sırasında uterusun çıkarıldığını fark etti, ancak bu partnerlerin hiçbiri bunu olumsuz olarak görmedi.
Kısacası, erkek partner için, iyi huylu histerektomi sonrası cinsel işlev önemli bir konu gibi görünmektedir ve erkeklerin de serviksin alınmasından bağımsız olarak cinsel tatminin değişmediğini veya artmasını bekleyebileceklerine dair bazı kanıtlar mevcuttur.
Rahim Alınınca Erkek Zevk Alır Mı
Kadınların çoğu ve eşleri, abdominal histerektomi sonrası, cinsel tatmin üzerinde olumsuz bir etki bildirmedi. Histerektomi sonrası eşlerin olumsuz cinsel deneyiminin tek yordayıcısı histerektomi öncesi olumsuz cinsel deneyimdi.
Rahim ve Cinsellik İlişkisi
Rahim alınacak olan yada alınmış olan kadınlarda en merak ettiği sorulardan birisi cinsel hayat olmaktadır. Operasyon sonrasında yumurtalıklar alınırsa kadın menopoz dönemine girmektedir. Bu durumdan dolayı cinsel açıdan endişe duyulmaya başlayabilir.
Özellikle histerektomi sonrası rahim alınması, vajen alınması ile karıştırılmaktadır. Cinsel açıdan tamamen işlevsiz olduklarını sanabilirler falat rahim ve vajen iki farklı şeydir.
Bu bölgelerin işlevselliği tamamen birbirinden farklıdır rahmin alınması cinsel ilişkiyi engellemez!
Operasyon sonucu alınan parça vajina değildir, cinsel hayatınıza eskisi gibi devam edebilirsiniz. Fakat bu ameliyat sonrası yaşanan stres ve psikolojik sorunlar neticesinde cinsel istekte azalma yaşanabilmektedir. Vajinal kuruluk, ağrılı cinsel ilişkiyi beraberinde getirebilmektedir.
Hatta orgazm olamama gibi sorunlar oluşabilmektedir.
Rahmi alınmış bazı kadınlarda ameliyattan bir kaç hafta sonra vajinal kanamalar ve ağrılar görülebilmektedir. Hatta cinselliğe daha az ilgi gösterme gibi yan etkiler olmaktadır.
Rahim alınması sonucu kadınlar sadece ve sadece doğurganlık özelliğini kaybederler.
Rahim alınmış olan kadın adet göremez, ama yumurtalıklar halen aktif olarak çalıştığı için hormonları çalışmaya devam etmektedir. Özellikle rahmi alınan kadınlarda yılda bir kere ultrasonografi ile kontrol yapılmalıdır. Bu kontrolde yumurtalıklar görüntülenmelidir, hormon profili izlenmesi gereklidir.
Eğer hastanın yumurtalıkları da rahmi ile birlikte alındıysa, hem adet kanaması olmaz hem de hasta menopoza girer.
Bu ameliyata girmiş kadınlar yılda bir kere kontrole gidip, vajinal kuruluk durumuna ve herhangi bir enfeksiyon olup olmadığına baktırmalıdır.
Fakat her iki türlü ameliyatta da cinsel yaşamı doğrudan olumsuz etkileyen bir durum söz konusu değildir. Yani erkeklerinde kadınlarında bu ameliyat sonrası cinsel yaşamdan endişe duymasına gerek yoktur. Hormonlar düzgün çalıştıktan sonra ve gereken uyarılma olduktan sonra cinsel ilişki rahatlıkla yaşanabilir. Fakat psikolojik etkilerinden ötürü, ameliyat sonrası psikolojik olarak cinsel istek duyulmaması normal sayılmaktadır.