Smear testi, rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken teşhis etmeye yardımcı olan bir testtir. Serviks, rahmin vajinaya açılan alt, dar ucudur. Smear testi sırasında, serviksten hücreler toplanır ve bunlar laboratuara gönderilir.
Laboratuarda, hücreler kanser veya kansere dönüşebileceklerine dair işaretler için mikroskop altında kontrol edilir. Kansere dönüşebilen hücrelere öncül hücreler denir. Ön kanserleri bulmak ve tedavi etmek rahim ağzı kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Bu test ayrıca, tedavisi daha kolay olduğunda kanseri erken bulmanın güvenilir bir yoludur.
Smear Testi Ne Zaman Yapılır?
Genel olarak, 21 ile 65 yaş arasındaysanız, düzenli olarak Smear testi yaptırmanız gerekir.
- 21 ile 29 yaşları arasındaysanız ve son smear testi sonucunuz normalse, doktorunuz bir sonraki testinize kadar üç yıl bekleyebileceğinizi söyleyebilir.
- 30 ile 65 yaşları arasındaysanız ve son smear sonucunuz normalse, doktorunuz bir sonraki testinize kadar üç yıl bekleyebileceğinizi söyleyebilir. Ayrıca normal bir HPV testi sonucunuz varsa, doktorunuz bir sonraki testinize kadar beş yıl bekleyebileceğinizi söyleyebilir.
- 65 yaşın üzerindeyseniz, doktorunuz aşağıdaki durumlarda artık smear testine ihtiyacınız olmadığını söyleyebilir: Birkaç yıldır normal smear testi yaptırmış olmak ve fibroidler gibi kanser olmayan bir durumunuz olduğu için rahminizi ve serviksinizi çıkarmak için ameliyat olduysanız.
- Rahim ağzı kanseri geliştirme riskiniz daha yüksekse, doktorunzu daha sık veya 65 yaşından sonra tarama yapılmasını önerebilir. Özellikle geçmişte anormal bir smear testi geçirmişseniz, HIV’e sahipseniz, zayıf bir bağışıklık sistemine sahipseniz, doğmadan önce DES (Dietilstilbestrol) adlı bir ilaca maruz kalmışssanız, daha yüksek bir riske sahip olabilirsiniz.
21 yaşın altındaysanız, rahim ağzı kanseri taraması önerilmez. Zira, o yaşlarda rahim ağzı kanseri riskiniz çok düşüktür. Ayrıca, servikal hücrelerdeki herhangi bir değişikliğin kendi kendine kaybolması muhtemeldir.
Smear testine ihtiyacınız olup olmadığından emin değilseniz, doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Smear Testinde Hangi Hastalıklar Çıkar?
Pap smear, geleneksel yöntemlerle birlikte cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların (CYBE) teşhisinde önemli bir araçtır. Bu, geleneksel yöntemlerle tespit edilmeyen asemptomatik enfeksiyonları tespit edebilir, böylece komplikasyonları ve toplumda daha fazla yayılmasını önler.
Asemptomatik insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu ve trichomoniasis, Pap smear ile kolayca tespit edilebilen iki CYBE’dir. Asemptomatik servikal HPV enfeksiyonu saptanarak, serviks karsinomu riski taşıyan hastalar belirlenebilir ve daha ileri tedavi için jinekoloji bölümüne yönlendirilebilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar İdrar Tahlilinde Belli Olur Mu?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tespitinde doktorunuz sizden kan tahlili ve idrar tahlili isteyecektir. Her ikisinin sonucuna göre, hastalığınızın ne olduğu belirlenecektir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Kan Tahlilinde Çıkar Mı?
Çoğu cinsel yolla bulaşan hastalık bir kan testi kullanılarak tespit edilebilir. Bu test, daha doğru bir sonuç için genellikle idrar örnekleri ve sürüntü testi ile birleştirilecektir. Bu test, zararlı cinsel yolla bulaşan hastalıkları başkalarına geçirmediğinizden emin olmak için birden fazla cinsel partneri olan kişiler için önemlidir.