Eminim dünyada ki tuvalet kültürünü ve kullanılan tuvaletleri merak etmişsinizdir. Bu içeriğimizde adına wc, hela, ayakyolu, yüz numara, abdesthane dediğimiz tuvaletleri inceleyip, dünyadan tuvalet görselleri vereceğiz.
Öyle farklı toplu tuvaletler var ki, gerçekten böyle yerler var mı diyeceksiniz. Ülkemizde iki farklı tuvalet tipi kullanılıyor alaturka ve klozet dediğimiz alafranga peki dünya da durum böyle mi?
Öyleyse ilk bilgi ile başlayalım Küba’da halk tuvaletlerinde tuvalet kağıdı bulunmuyor, sebebi ise hükümetin buna ayıracak bütçesinin bulunmaması.
- Bizimde kullandığımız alaturka tuvaletler Hindistan, Çin, Japonya, İran gibi doğu kültürlerde kullanılmasının yanı sıra batı da Fransa ve İtalya’da da kullanılıyor. Alaturka tuvalet otoritelere göre hijyenik bir tuvalet, çünkü tuvalet ile vücut teması olmadığı için idrar ve dışkılar vücuda sıçrama olasılığı diğer tuvaletlere göre daha az. Ayrıca uzmanlara göre oturma pozisyonu sebebi ile de sağlık açısından diğer tuvaletlere göre daha avantajlı konumda bulunuyor.
- Diğer yandan yine evlerimizde kullandığımız alafranga tuvaletler üzerine oturarak ihtiyacınızı giderdiğiniz, batılı ülkelerde son derece yaygın olan tuvaletlerdir. Alafranga tuvaletlerin çok yaygın olmayan ekleri bulunmaktadır, bizde ki taharet musluğu ile eşdeğer olan bu sistem tuvalet sonrası temizlenmeye yarar. Özellikle hastalık sırasında ve ameliyat sonrasında çömelemeyen hastalar için, kilolu insanlar için kullanışlıdır.
- Birde sadece idrar boşaltılması için yaygın olarak erkekler tarafından kullanılan halka açık tuvaletlerde bulunan pisuvar denilen, günümüzde kadınlarında kullanması için tasarlanmış aparatlar ile kullanılan teçhizat vardır.
Umuma Açık Kadın Tuvaleti ve Pisuvarları
Umuma açık kadın tuvaletleri, Avrupa da yaygın, özellikle festivallerde ve halka açık etkinliklerde etkin şekilde kullanılıyorlar.
Estonya Tuvalet Kültürü
Estonya’da kapısız bir tuvalet örneği görüyorsunuz, bu tarz eskiden kalma tuvaletler ile Tallin ve Estonya genelinde karşılaşmak mümkün.
Autchwitz Ortak Tuvaletler
İnsanlık dramının yaşandığı Autchwitz Yahudi Toplama kampında da, insanları aşağılamak için yukarıda ki gibi bir tuvalet anlayışı kullanılmıştır.
Halka Açık Pisuvar Tuvaletler
Özellikle Fransa’da erkeklere hitap eden aşağıda ki gibi tuvalet anlayışı hakimdir. Paris sokaklarında herhangi bir ağacın altında idrarını boşaltan bir erkekle rastlaşabilirsiniz. Onların kültüründe bu çok ayıp sayılan bir eylem değildir.
Aşağıda ki görsel ise Paris’te bir cabaretten alınmıştır. Ortak tuvalet olarak bu tarz yan yana dizilmiş kapısız tuvaletler ile karşılaşabilirsiniz. Zira bu tuvaletler aslında alan tasarrufu da sağlamaktadır.
Kapısız Erkek Tuvaleti
Aşağıda ki örnekte ki gibi, kapısız ve bölmesiz erkek tuvaletleri ile yurtdışında karşılaşmanız mümkündür.
Unisex Kapısı Tuvaletler
Daha da ilgini erkek kadının aynı anda kullandığı unisex tuvaletlerle de Avrupa’da karşılaşmak mümkündür. Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde bu tarz bir tuvalet anlayışı ile karşılaşabilirsiniz.
Ukrayna Kapısız Tuvaletler
Ukrayna da bazı halka açık tuvaletlerde ara bölme olsa bile kapı olmayabilir, yukarıda ki görsel Ukrayna’dan alınmıştır. Pisuvar yanlarında taşlar vardır, bu taşlar hijyen gereği pisuvara oturmadan idrarınızı yapmanızı sağlar.
Çin Kapısız Tuvalet Kültürü
Çin’de halka açık yerlerde yaygın bir şekilde kullanılan kapısız hatta paravansız tuvalet kültürü istasyon, okul, terminal gibi yerlerde karşımıza çıkabiliyor. Aşağıda bir çok örneğini verdik, Çin’de erkek kadın ayrımı yapılsa da, özellikle kapısız tuvaletler çok yaygın.
ABD Ortak Tuvalet Kültürü
Amerika’da çok yaygın olmasa da, sizler birkaç örnek vermek istedik. Özellikle ara bölme olmadan yan yana klozet kullanımı bazı bölgelerde olabiliyor fakat yine de daha unisex tuvalet kavramı çok yaygın değil.
Genel bir çerçevede bölmesi olmayan, kapısı olmayan tuvaletleri sizlere vermek istedik. Çok farklı bir anlayış olsa da gelecekte bu tür tuvaletler çoğalacak gibi görünüyor.
Ayrıca daha önce tıpkı kapısız tuvaletler gibi co-ed duş yani Kadın Erkek Karışık Ortak Duş içeriğimizi vermiştik. Linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.